Am petrecut aseara in compania unor oameni tare faini. Motivul: Dede is serba ziua (asa ca, La Multi Ani, inca o data, Dede, si multumim pentru invitatie!). Ne-am simtit foaaaaaaarte bine!
Am profitat de eveniment si i-am facut sarbatoritei o surpriza - un minunat tort cu ciocolata (trebuia sa spun minunat, ca deh, marketingul face cam totul in zilele astea :)) ). Ce mai atata vorba goala, sa intru in subiect si sa spun cum se face, nu?!!
blatul:
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 4 linguri de faina
- 1 lingura cacao
- 1 lingurita esenta de rom
- 1 lingurita praf de copt
- zeama de lamaie (cam 2 linguri)
- un praf de sare
crema:
- 300 g tablete de ciocolata
- 270 ml frisca lichida
siropul (ingredientele nu apar in poza):
- 2 cani apa
- 1 cana zahar
- 1/2 sticluta esenta de rom
Pentru ca trebuie sa stea la rece cel putin 2 ore inainte de a o pune pe tort, am facut crema. Intr-un vas am pus frisca lichida si tabletele de ciocolata (in mod normal, crema se face cu ciocolata menaj, si atunci proportia frisca lichida - ciocolata e 1:1; adica la 300 g ciocolata menaj trebuiesc 300 ml frisca lichida; cum eu am avut tablete de ciocolata, si pentru ca stiu din experienta ca nu se intareste crema cum trebuie, am pus mai putina frisca lichida). Sa revin: vasul cu frisca lichida si ciocolata le-am pus desupra altui vas, pe aburi, unde le-am amestecat cu telul pana s-au omogenizat; totul a durat circa 5 minute. Apoi crema astfel obtinuta am dat-o la rece pentru 2 ore (cu alte cuvinte, am scos-o pe balcon).
Am pornit cuptorul la 180 de grade si m-am apucat de blat. Am separat cele 5 oua. Peste cele 5 galbenuse am pus zaharul si am amestecat pana ce s-a topit zaharul si galbenusele au capatat o culoare albicioasa. Am adaugat o lingurita esenta de rom, praful de copt si zeama de lamaie, amestecand in continuare. Apoi am adaugat cacaoa si faina. Amestecul obtinut l-am dat deoparte si m-am "legat" si de albuse. Le-am batut bine cu un praf de sare pana ce am obtinuta o spuma teapana. A venit momentul ca cele doua sa se intalneasca, si am turnat, treptat, spuma de albuse peste compozitia cu galbenuse, amestecand incet, de sus in jos, cu o lingura de lemn (bine, acum nu cred eu ca materialul din care e facuta lingura conteaza cand se amesteca cele doua, eu spun ce am folosit :); din partea mea, cred ca e buna orice fel de lingura). La final am obtinut un amestec omogen.
Am turnat compozitia intr-o tava acoperita cu hartie de copt si am dat la cuptor pentru juma' de ora (sau pana trece testul scobitoarea). Am scos tava din cuptor dupa expirarea celor 30 de minute si am lasat deoparte sa se raceasca. Cand s-a racit, am scos blatul din forma si am desprins hartia de pe el.
Al meu, sincer, arata cam accidentat dupa operatiunea asta :)). Dar lui, nu cred ca-i era rusine de halul in care era. Am zis ca e cazul sa-i curm suferinta si i-am dat 2 taieturi pe orizontala, astfel incat sa obtin 3 foi de blat.
Cat timp a stat blatul la cuptor, am facut siropul: am amestecat intr-o oala 1 pahar de zahar, 2 pahare de apa si jumatate de sticluta esenta de rom. Am pus oala pe foc si, din momentul in care a inceput sa fiarba, am lasat inca 5 minute. Am luat oala de pe aragaz sa-i dau prilejul siropului sa se raceasca.
M-am apucat sa asamblez tortul: pe un platou am pus baza tortului pe care am insiropat-o bine de tot. Am pus crema de ciocolata rece deasupra. Am luat foaia de blat din mijloc si am asezat-o peste ciocolata. Iar am insiropat si am mai pus un rand de crema. A venit si randul foii de deasupra (care nu putea sa ramana neinsiropata) si am turnat deasupra toata crema de ciocolata ce a mai ramas.
Am bagat tortul in frigider pentru vreo 10 minute, sa se mai intareasca putin ciocolata, apoi l-am scos ca sa-l ornez. Eu am ras din belsug ciocolata peste tort. Si l-am mai dat la frigider inca o ora (trebuia sa stea mai mult, dar era timpul sa ne indreptam spre casa sarbatoritei). A mai stat la ea la rece.
Si Dede, draguta cum o stim, a avut bunavointa sa imparta cu noi tortul. Parca as mai fi mancat o felie, dar platoul era gol deja - tortul se lafaia in burtile mesenilor :)! Nu-i nimic, menirea lui a fost atinsa, o sa mai fac inca unul, cu urmatoarea ocazie! Promit!
Pofta mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu