luni, 26 martie 2012

Tarta cu nuca si caramel


Aveam niste miez de nuca de la mama. Vroiam sa fac o prajitura cu ea (cu nuca, nu cu mama :) )... numa' ca la cat de mult imi place nuca, am mancat-o asa aproape pe toata :). Cand m-am "trezit", de-abia au ramas vreo 100 de grame. Si am zis ca e cazul sa fac totusi prajitura aia.

Si prajitura mea s-a transformat in tarta :). Din comoditate. Ce e mai simplu decat sa arunci toate ingredientele intr-un vas si sa le amesteci/framanti cu mana (la mine inca n-au ajuns robotii de bucatarie, si fac totul manual - da' nu ma plang, ca-mi place sa ma joc cu mainile in aluaturi)?!!

La tarta mea am folosit urmatoarele:


Ingrediente:
  • 1 ou
  • 100 g smantana 
  • 1 lingurita praf de copt
  • 230 g faina alba
  • un praf de sare
  • 250 g zahar
  • 200 ml frisca lichida
  • 100 g miez de nuca



Am inceput prin a porni cuptorul la 190 de grade. In acest fel, pana e gata de bagat la copt tarta, se incinge si el. Si m-am apucat de amestecat oul (spart, desigur :)) ) cu un praf de sare si 2 linguri de zahar pana ce s-a topit zaharul. Am adaugat praful de copt si smantana si am amestecat in continuare. Apoi am incorporat faina, pana ce am obtinut aluatul acela moale, elastic si nelipicios.

In mod normal, tartele se fac cu unt - se framanta tarta cu unt la temperatura camerei (deci, intai trebuie sa scoti untul din frigider si sa-l lasi sa se inmoaie, lucru care dureaza in jur de 2 ore). Apoi, dupa ce e framantat aluatul, se inveleste cu o folie alimentara si se da la frigider intre 30 min si 60 min (depinde de reteta), inainte de a-l intinde si baga in tava. Dar, pe bune ca si fara unt, insa cu smantana (sau iaurt - am incercat si asa), iasa o tarta buna. Si nu, nu-ti spargi capul cu ea :).

Eu nu am avut atata timp la dipozitie. Iar in bucatarie, de obicei sunt spontana. Nu ma gandesc cu o zi inainte ce vreau sa fac de mancare, ca, de obicei, pana a doua zi imi piere pofta (si/sau cheful). 

Bun! Apoi am scos aluatul pe masa de lucru pe care am presarat in prealabil putina faina. Si l-am intins cat sa intre in tava de tarta (avea o grosime cam de 5 mm). L-am intepat cu furculita si, pentru ca la tarta asta se coace doar aluatul, nu si crema, trebuia sa ma asigur ca-si va pastra un nivel cat de cat uniform si nu va creste neregulat. Asa ca am luat o folie de aluminiu (e buna si o hartie de copt) pe care am asezat-o peste tarta si deasupra am pus un strat de boabe de fasole (pentru cine are, poate sa puna boabe de porumb, sau de cafea).

Numa' bine s-a incins si cuptorul si am bagat tarta la cuptor pentru 35 de minute. Dupa primele 15 minute, am scos tarta din cuptor si am indepartat folia cu fasole cu tot, sa-i dau aluatului timp sa se rumeneasca frumos. Astfel ca, dupa celelalte 20 de minute, tarta mea avea o culoare frumoasa. Am scos-o imediat pe platou sa se raceasca mai repede.


Da, stiu, nu am uns tava dinainte cu nimic. Si nici nu e nevoie, aluatul copt se desprinde singurel. Aveti dovada in poza :).


Pana ce s-a mai domolit tarta, am zis ca e cazul sa fac si crema. Intr-o oala pe foc am pus zaharul ramas (din cele 250 g am folosit 2 linguri pentru aluat) si am asteptat sa se caramelizeze. Cand s-a topit tot zaharul, am turnat frisca lichida. Zaharul a avut aceeasi reactie ca atunci cand faci un ceai de zahar ars: s-a intarit. Dar am continuat sa amestec pana ce s-a dizolvat tot zaharul. Am adaugat apoi nucile. 

Fiind pentru prima data cand fac tarta asta, si vazand cat de lichida e crema mea, ma si gandeam: "mama, sa vezi ce supa de nuci imi iasa :))". Mi-am luat inima-n dinti si am turnat amestecul, asa cum era, peste tarta. Fie ce-o fi! Si am uitat de ea pret de vreo trei ore. In timpul asta am iesit la plimbare cu sotul si fetita.

Cand ne-am intors, ce-mi vad ochii: surpriza, crema s-a intarit! De-abia am apucat sa-mi infig dintii-n ea! Delicioasa! Data viitoare o sa incerc si varianta cu unt (da, unt bagat si in tarta, si in crema - va fi o tarta cu nuca si caramel reloaded :)) ).


Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu