sâmbătă, 31 martie 2012

Foietaj cu crema de vanilie si fructe de padure


Acum vreo doua saptamani am vazut la tv o reteta care mi-a lasat gura apa instant. Era musai si obligatoriu sa o fac si eu. Asa ca azi mi-am facut cumparaturile necesare si am pregatit, pentru masa de duminica, acest desert: foietaj cu crema de vanilie si fructe de padure. Se pregateste atat de usor si de repede!


Ingrediente (pentru 6 portii):
  • 6 patrate aluat de foietaj
  • 500 ml lapte
  • 30 g amidon
  • 130 g zahar
  • 4 oua
  • 100 g unt
  • 1 esenta de vanilie
  • zahar pudra pentru pudrat foietajul
  • 400 g fructe de padure (eu am folosit congelate, ca nu suntem in sezon)


Ca de obicei, primul lucru a fost sa incing cuptorul la 220 grade. Apoi am procedat ca la reteta anterioara de foietaj, am pudrat cu zahar bucatile de aluat, apoi le-am pus in tava, peste o hartie de copt. Zaharul pudra de deasupra se va topi cat timp se coace foietajul si va face o crusta crocanta si caramelizata. Am lasat la cuptor 15 minute (dupa 10 minute nu era suficient de auriu foietajul).


Am turnat laptele intr-o oala si am pus-o pe foc. Cand a inceput sa dea in clocot, am oprit focul. Intre timp am spart cele 4 oua si le-am batut cu zaharul si esenta de vanilie. Apoi am adaugat amidonul si am amestecat bine. Cand a fiert si laptele, l-am turnat si pe acesta peste oua amestecand continuu. Vasul cu compozitia de oua si lapte l-am pus iar pe foc si am amestecat pana a inceput sa fiarba. Am stins focul si am amestecat bine pana ce am avut o crema omogena. Am acoperit cu o folie alimentara si am dat la rece. 

Ei bine, cat timp am facut crema s-au copt si cele 6 bucati de foietaj. Dupa ce s-a racit bine i-am dat doua taieturi pe orizontala, astfel incat sa obtin 3 foi.










Crema de lapte, racita, am amestecat-o cu unt: untul la temperatura camerei l-am frecat cu mixerul, apoi, treptat, am adaugat crema. Odata cele doua amestecate, le-am lasat 30 minute la frigider, sa se ma intareasca putin crema.

Si a venit momentul asamblarii: peste baza de la foietaj am pus un strat de crema, apoi cateva fructe, stratul din mijloc, iar crema si fructe si la final partea superioara a foietajului.










Prajitura odata terminata, am dat-o la rece pentru doua ore. Normal ca nu ne-am abtinut si am dat gata deja 2 bucati :). 


Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu